Suchergebnis: Katalogdaten im Herbstsemester 2021
Agrarwissenschaften Master | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vertiefung Tierwissenschaften | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Methodische Kompetenzbereiche | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Project Management for Scientific Research | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nummer | Titel | Typ | ECTS | Umfang | Dozierende | |||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
751-6001-00L | Forum: Livestock in the World Food System Number of participants limited to 20. | W+ | 2 KP | 1S | S. Meese | |||||||||||||||||||||||||||||||
Kurzbeschreibung | Dieses Forum ist eine Plattform für den kritischen Umgang mit relevanten Themen zu landwirtschaftlich genutzten Tieren im Rahmen des Welternährungssystems und erstreckt sich vom Basiswissen bis zur gesellschaftlichen Akzeptanz. Der Austausch erfolgt durch wissenschaftliches Schreiben und Präsentieren. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lernziel | Im Forum "Nutztiere im Welternährungssystem" wird ein aktuelles Thema aus den Nutztierwissenschaften durch die Studierenden ausgewählt und aus verschiedenen Aspekten (von den wissenschaftlichen Grundlagen zu den Produktionssystemen und Umweltaspekten bis zur Akzeptanz durch die Gesellschaft) beleuchtet. Die Studierenden lernen, wie ein wissenschaftliches Thema schriftlich und vor einer Zuhörerschaft vorgetragen und in der Diskussion verteidigt wird. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Inhalt | Das Forum "Nutztiere im Welternährungssystem" findet in Doppelstunden statt und beinhaltet nach Auswahl des Generalthemas zwei Teile: Teil 1. Mündliche Präsentation: Die Studierenden bilden Kleingruppen und sind Referenten, während die Moderation von Studierenden ausserhalb der Kleingruppe erfolgt. Die Moderatoren leiten auch die Diskussion. Zuhörer sind die übrigen Studierenden und die Dozierende. Teil 2. Wissenschaftliches Schreiben: 1. Erstellung eines kurzen wissenschaftlichen Manuskripts auf Basis einer von der Dozierenden verteilten Ergebnistabelle 2. schriftliche Begutachtung eines ausgewählten Themenkomplexes. Es erfolgt eine Diskussion in Kleingruppen an mehreren wählbaren Terminen. Einführungen in die beiden Formen des Präsentierens werden durch die Dozierende gegeben. Die Vorbereitung der mündlichen und schriftlichen Teile findet zum kleineren Teil während der Doppelstunden und zum grösseren Teil ausserhalb statt. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Skript | keines | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Voraussetzungen / Besonderes | Anforderungen für die Vergabe der beiden Kreditpunkte: - Vortrag mit Unterlagen (mit Handout) am Forum - Abgabe schriftlicher Arbeiten von ausreichender Qualität - Aktive Teilnahme während der Präsentationen der anderen Teilnehmer | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
751-5201-10L | Tropical Cropping Systems, Soils and Livelihoods This course has been restructured due to Covid-19 restrictions, part I (2 CP) takes place in Autumn 2021, part II (3 CP) in Spring 2022, with an excursion/fieldwork. For more information, please contact the lecturer: kenza.benabderrazik@usys.ethz.ch | W+ | 2 KP | 2G | J. Six, K. Benabderrazik | |||||||||||||||||||||||||||||||
Kurzbeschreibung | This course guides students in analyzing and comprehending tropical agroecosystems. Students gain theoretical knowledge of field methods, diagnostic tools for tropical soils and agroecosystems. Various experts will present their projects and perspectives on various subjects from Food security, Resilience to Soil physics. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lernziel | Part 1 (1) Overview of the major land use systems in Tropical agroecosystems in several contexts Africa (2) Interdisciplinary analysis of agricultural production systems (3) Knowledge on methods to assess Food and energy security in tropical agroecosystems Part 2 (4) Hands-on training on the use of field methods, diagnostic tools and survey methods. (5) Gain practical knowledge on how to assess Food and Energy Security (6) Collaboration in international students and stakeholders | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Inhalt | Part 1 (Fall semester 2021) This course guides students in analyzing and comprehending tropical agroecosystems. Students gain theoretical knowledge of field methods, diagnostic tools for tropical soils and agroecosystems. Various experts will present their projects and perspectives on various subjects from Food security, resilience to soil physics or agricultural economics. Students will engage in readings, discussions and exchanges on the specificities of tropical agriculture. Part 2 (Spring 2022) On the second module, students gain practical knowledge on field - An integral part of the course is the two-week field project in a Tropical region, meeting several stakeholders of the agricultural and food systems and conducting various assessments related to Food and Energy Security. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Voraussetzungen / Besonderes | Students can only join Part 2 if Part 1 was taken and validated first. A selection of 20 students for the Part 2 will be done on the basis of several elements. We would require the students enrolled to the class to send a short cover letter (1-page max.) by September 28th 2021, justifying your motivation to enroll to this class. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kompetenzen |
|
- Seite 1 von 1