Suchergebnis: Katalogdaten im Frühjahrssemester 2019

Lebensmittelwissenschaft Master Information
Ergänzung
Food Process Design
NummerTitelTypECTSUmfangDozierende
752-3022-00LPlanung von LebensmittelbetriebenW3 KP2GP.  Beck, S. Padar
KurzbeschreibungAufzeigen des Zusammenspiels der einzelnen Gewerke (Bau, Gebäude- und Anlagentechnik) mit den zugehörigen Schnittstellen und Abhängigkeiten. Spezifische Hygieneplanung für die Lebensmittelverarbeitung sowie deren hygienische Umsetzung für das Erreichen der Konformität (GMP, IFS, BRC). Besprechen der Planungs- und Ausführungsphasen sowie Einblick in das Vertrags- und Zahlungswesen.
LernzielDie Vorlesung vermittelt Planungsgrundlagen und gibt einen Einblick in das Vorgehen beim Tätigen einer Investition in der Lebensmittelindustrie. Dazu gehört Kenntnis der Aufgaben und Verantwortungen der beteiligten Fachingenieure, Fachplaner, Spezialisten sowie Unternehmer und Lieferanten, mögliche Planungsorganisation, Koordination und Führen der Beteiligten. Funktionales, ökologisches und kostenoptimiertes Planen, gefolgt von einer termingerechten Umsetzung bildet die Grundlage für eine erfolgreiche Investition in der Schweizer Lebensmittelindustrie.
SkriptVorlesungsunterlagen (besprochene Folien, ca. 190 Seiten) können von der Lehrdokumentenablage MyStudies heruntergeladen werden.
752-3024-00LHygienic DesignW2 KP2GJ. Hofmann
KurzbeschreibungThe lecture course Hygienic Design covers the special requirements in the design of equipment and components used in food production. Material science and surface treatments are as important as the cleaning mechanisms of these surfaces. Explanations of basic design requirements in food production areas, as well as the relevant regulations associated, are covered in this course.
LernzielTo identify and evaluate hazards of food safety which can come from the equipment used in the food processing. Understanding of the most important design principles for easy cleaning of machinery and equipment.
752-3104-00LFood Rheology IIW3 KP2GP. A. Fischer
KurzbeschreibungFood Rheology II addresses special chapters in rheology such as suspension and emulsion rheology, constitutive equations, extensional rheology, optical methods in rheology, and interfacial rheology.
LernzielThe rheology of complex materials such as solutions, emulsions, and suspension will be discussed. In addition, several advanced rheological techniques (extension, rheo-optics, interfacial rheology) will be introduced and discussed in light of material characterization of complex fluids.
InhaltLectures will be given on structure and rheology of complex fluids (8h), constitutive equations (2h), optical methods in rheology (4h), extensional rheology (4h), and interfacial rheology (6h).
SkriptNotes will be handed out during the lectures.
LiteraturProvided in the lecture notes.
Voraussetzungen / BesonderesAttending Food Rheology I is beneficial but not mandatory. A short repetition of the basic principles of rheology will be given in the beginning of Food Rheology II.
389-5000-00LComputational Fluid Dynamics for Non-Newtonian Flows Belegung eingeschränkt - Details anzeigen
Findet dieses Semester nicht statt.
W3 KP2GE. J. Windhab
KurzbeschreibungSolving inelastic non-Newtonian flow problems using finite volume techniques. Topics include an introduction to fluid dynamics, a discussion of non-Newtonian viscosity models, and a discussion of numerical issues, such as accuracy, convergence, and stability. Topics also include two-phase flow problems with moving interfaces, turbulence modeling, and spray modeling.
LernzielIntroduction to the foundations of Computational Fluid Dynamics (CFD) for non-Newtonian fluid systems. The course provides participants with theoretical background in CFD methods, discusses applications in various fields, and provides hands-on experience using CFD software via practical computer exercises.
Inhalt1. Tensor review and Fluid dynamics review
2. Rheology and constitutive equations for non-Newtonian systems
3. Boundary conditions including moving boundaries
4. Basic concepts of Finite Volume Method
5. Finite Volume Methods applied to flow problems
6. Introduction to the OpenFOAM CFD software package
7. Numerical issues such as convergence, stability and accuracy
8. Applications, e.g. multi-phase flows, turbulence and sprays
SkriptLecture notes will be distributed electronically
Voraussetzungen / BesonderesThe course includes computer exercises using the open source software OpenFOAM. Participants are expected to have sufficient computer skills and access to a laptop for the in-class computer exercises.
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