Prerequisites: It is recommended to attend the course Lebensmittel-Mikrobiologie (752-4005-00L) as a preparation. The course can only be booked via the Biology Student secretariat.
Courses
Number
Title
Hours
Lecturers
752-4020-00 P
Expt. Lebensmittelmikrobiologie für Biologen
Permission from lecturers required for all students.
Blockkurs im 3. Viertel des Herbstsemesters.
Teaching of basic experimental knowledge for detection and identification of microorganisms in food. Practical experiments were accompanied by theoretical introductions. Students become acquainted with classical and state-of-the-art molecular techniques for the rapid detection of food borne pathogens and experiments in dependence on current research topics of the Laboratory of Food Microbiology.
Learning objective
Fachliche Lernziele
Die Studierenden - setzen im Studium erworbenes und im Rahmen der Lehrveranstaltung neu erarbeitetes Wissen ein, um zu beurteilen, welche Mikroorganismen in welchen Lebensmitteln relevant sind. - können entscheiden, welche Verfahren zum Nachweis welcher Mikroorganismen geeignet sind.
Überfachliche Lernziele
Die Studierenden - evaluieren und bewerten ihre Ergebnisse vor dem Hintergrund der verwendeten Methoden. - dokumentieren ihre Tätigkeiten in einem Laborjournal in übersichtlicher Form und diskutieren die erhaltenen Ergebnisse kritisch. - präsentieren die erhaltenen in mündlicher Form verständlich und nachvollziehbar.
Content
Teaching of basic experimental knowledge for detection and identification of foodborne pathogens by applying state-of-the-art techniques as well as modern molecular techniques for the rapid identification of relevant foodborne pathogens.
Important information! During the course we will work with the food-borne pathogen Listeria monocytogenes. Listeria monocytogenes represents a particular threat to pregnant women. Due to biosafety reasons participation is not allowed in case of pregnancy.
Competencies
Subject-specific Competencies
Concepts and Theories
assessed
Techniques and Technologies
assessed
Method-specific Competencies
Analytical Competencies
fostered
Social Competencies
Communication
assessed
Personal Competencies
Critical Thinking
fostered
Performance assessment
Performance assessment information (valid until the course unit is held again)
Repetition only possible after re-enrolling for the course unit.
Additional information on mode of examination
Schriftliche Prüfung am letzten Praktikumstag.
Es gilt eine 100%-ige Anwesenheitspflicht. Abmeldung: Wenn Sie sich von einem Kurs, der Ihnen zugeteilt wurde, aus zwingenden Gründen abmelden müssen, melden Sie sich spätestens vier Wochen vor Kursbeginn schriftlich beim Kursverantwortlichen ab, bei Kursen im 1. Viertel gilt eine Abmeldefrist von einer Woche. Zusätzlich muss auch das D-BIOL Studiensekretariat informiert werden (Email-CC an studies@biol.ethz.ch), damit die Belegung gelöscht wird. Ansonsten gilt der Kurs als "nicht-bestanden".
Learning materials
No public learning materials available.
Only public learning materials are listed.
Groups
No information on groups available.
Restrictions
General
Permission from lecturers required for all students