752-0180-00L  Principles in Food Science

SemesterAutumn Semester 2022
LecturersS. J. Sturla, M. Arnoldini, A. Delbrück, P. A. Fischer, E. Slack
Periodicityyearly recurring course
Language of instructionGerman



Courses

NumberTitleHoursLecturers
752-0180-00 VGrundlagen in Lebensmittelwissenschaften2 hrs
Wed10:15-12:00ML F 39 »
S. J. Sturla, M. Arnoldini, A. Delbrück, P. A. Fischer, E. Slack

Catalogue data

AbstractWhat is Food Science? The course will introduce students to the biological, physical and engineering basis of food and its role for society. It will center around 3 case examples in which students will be introduced to basic concepts integrating several key disciplines of food science. Each example will be comprised of significant active learning content and practice in scientific communication. T
Learning objective1. Gain an introductory knowledge of the multi‐disciplinary topics comprising Food Science.
2. Understand how the multiple disciplines of food science interrelate in an applied context via
guided learning of selected examples of foods and human health.
3. Be prepared to make informed decisions about future steps in the food science
education and career.
4. Be able to write a well-structured paragraph

Performance assessment

Performance assessment information (valid until the course unit is held again)
Performance assessment as a semester course
In examination block forBachelor's Degree Programme in Food Science 2016; Version 25.05.2023 (Examination Block 2)
ECTS credits3 credits
ExaminersS. J. Sturla, M. Arnoldini, A. Delbrück, P. A. Fischer, E. Slack
Typesession examination
Language of examinationGerman
RepetitionThe performance assessment is offered every session. Repetition possible without re-enrolling for the course unit.
Mode of examinationwritten 60 minutes
Additional information on mode of examinationDie Gesamtnote setzt sich zusammen aus der Leistung der Sessionsprüfung (75 %) sowie der selbständig zu bearbeitenden Aufgabe (25%). Diese Aufgabe ist ein obligatorisches Leistungselement. Ohne Absolvierung der Aufgabe wird für das Leistungselement die Note 1 erteilt (25% der Gesamtnote).

Zusätzlich wird die Vorlesung um ein Lernelement ergänzt. Dieses besteht aus 2 Teilaufgaben (einen Plan erstellen und einen kurzen wissenschaftlichen Text schreiben). Die Studierenden können sich mit der Absolvierung des Lernelements einen Bonus erarbeiten. Die Bestnote von 6.0 kann auch ohne Lernelement erreicht werden. Das erfolgreiche Lösen der zwei Teilaufgaben des Lernelements kann zur Erhöhung der Gesamtnote im Umfang von maximal 0.25 Notenpunkten führen.
Written aidskeine schriftlichen Hilfsmittel
Digital examThe exam takes place on devices provided by ETH Zurich.
If the course unit is part of an examination block, the credits are allocated for the successful completion of the whole block.
This information can be updated until the beginning of the semester; information on the examination timetable is binding.

Learning materials

No public learning materials available.
Only public learning materials are listed.

Groups

No information on groups available.

Restrictions

There are no additional restrictions for the registration.

Offered in

ProgrammeSectionType
Food Science BachelorExamination Block 2OInformation