752-4009-00L  Molecular Biology of Foodborne Pathogens

SemesterHerbstsemester 2021
DozierendeM. Loessner, M. Schmelcher, M. Schuppler, E. Slack
Periodizitätjährlich wiederkehrende Veranstaltung
LehrspracheEnglisch



Lehrveranstaltungen

NummerTitelUmfangDozierende
752-4009-00 VMolecular Biology of Foodborne Pathogens2 Std.
Do10:15-12:00HG E 1.2 »
M. Loessner, M. Schmelcher, M. Schuppler, E. Slack

Katalogdaten

KurzbeschreibungThe course offers detailed information on selected foodborne pathogens and toxin producing organisms; the focus lies on relevant molecular biological aspects of pathogenicity and virulence, as well as on the occurrence and survival of these organisms in foods.
LernzielDetailed and current status of research and insights into the molecular basis of foodborne diseases, with focus on interactions of the microorganism or the toxins they produce with the human system. Understanding the relationship between specific types of food and the associated pathogens and microbial risks. Another focus lies on the currently available methods and techniques useful for the various purposes, i.e., detection, differentiation (typing), and antimicrobial agents.
InhaltMolecular biology of infectious foodborne pathogens (Listeria, Vibrio, E. coli, Campylobacter, etc) and toxin-producing organisms (Bacillus, Clostridium, Staphylococcus). How and under which conditions will toxins and virulence factors be produced, and how do they work? How is the interaction between the human host and the microbial pathogen? What are the roles of food and the environment ? What can be done to interfere with the potential risks? Which methods are best suited for what approach? Last, but not least, the role of bacteriophages in microbial pathogenicity will be highlighted, in addition to various applications of bacteriophage for both diagnostics and antimicrobial intervention.
SkriptElectronic copies of the presentation slides (PDF) and additional material will be made available for download to registered students.
LiteraturRecommendations will be given in the first lecture
Voraussetzungen / BesonderesLectures (2 hours) will be held as a single session of approximately 60+ minutes (10:15 until approx. 11:15 h), without break !

Leistungskontrolle

Information zur Leistungskontrolle (gültig bis die Lerneinheit neu gelesen wird)
Leistungskontrolle als Semesterkurs
ECTS Kreditpunkte3 KP
PrüfendeM. Loessner, M. Schmelcher, M. Schuppler, E. Slack
FormSemesterendprüfung
PrüfungsspracheEnglisch
RepetitionEs wird ein Repetitionstermin in den ersten zwei Wochen des unmittelbar nachfolgenden Semesters angeboten.
Prüfungsmodusschriftlich 90 Minuten
Hilfsmittel schriftlichKeine

Lernmaterialien

Keine öffentlichen Lernmaterialien verfügbar.
Es werden nur die öffentlichen Lernmaterialien aufgeführt.

Gruppen

Keine Informationen zu Gruppen vorhanden.

Einschränkungen

Keine zusätzlichen Belegungseinschränkungen vorhanden.

Angeboten in

StudiengangBereichTyp
Biologie MasterWahlpflicht MasterkurseWInformation
Biologie MasterWahlpflicht MasterkurseWInformation
Gesundheitswissenschaften und Technologie MasterModul: InfektionskrankheitenWInformation
Gesundheitswissenschaften und Technologie MasterWahlfächerWInformation
Gesundheitswissenschaften und Technologie MasterWahlfächerWInformation
Humanmedizin BachelorKompensationsfächerWInformation
Lebensmittelwissenschaften MasterDisziplinäre FächerW+Information
Lebensmittelwissenschaften MasterModul Infectious DiseasesWInformation
Lebensmittelwissenschaften MasterFood MicrobiologyW+Information
Lebensmittelwissenschaften MasterFood ToxicologyWInformation
Pharmazeutische Wissenschaften BachelorKompensationsfächerWInformation
Umweltnaturwissenschaften MasterInfektionskrankheitenWInformation