752-5111-00L  Gene Technology in Foods

SemesterHerbstsemester 2020
DozierendeF. Constancias, G. Broggini, A. Greppi, F. Orelli
Periodizitätjährlich wiederkehrende Veranstaltung
LehrspracheEnglisch



Lehrveranstaltungen

NummerTitelUmfangDozierende
752-5111-00 VGene Technology in Foods
The lecturers will communicate the exact lesson times of ONLINE courses.
2 Std.
Do16:00-18:00ON LI NE »
F. Constancias, G. Broggini, A. Greppi, F. Orelli

Katalogdaten

KurzbeschreibungThis course will increase basic knowledge on biotechnological constructions and application of genetically modified organisms (GMO) which are used worldwide in food production systems. The course discusses health issues, the legislation frame and food safety aspects of GMO applications in agriculture, food production and consumption in Switzerland and EU-countries.
LernzielThis course will provide knowledge and biological background on genetically modified organisms (GMO) and food produced with the help of GMO, especially on the molecular basis of GMO constructions with emphasis on genetically modified food in Switzerland and the EU. Criteria of rationale food safety and health assessment in agriculture and food consumption will be elaborated.
InhaltOverview on application in gene technology, the gene transfer potential of bacteria, plants and other organisms and the mostly used transgenes in food as well as on GMO used for food production and their detection technologies in food; food safety assessment of GMO food; information on the legislation in Switzerland and EU-countries
SkriptCopies of slides from lectures will be provided
LiteraturActual publications from literature will be provided
Voraussetzungen / BesonderesGood knowledge in biology, especially in microbiology and molecular biology are prerequisites.
Some contents will be provided by registred students who will present as a group an actual publication.

Leistungskontrolle

Information zur Leistungskontrolle (gültig bis die Lerneinheit neu gelesen wird)
Leistungskontrolle als Semesterkurs
ECTS Kreditpunkte3 KP
PrüfendeG. Broggini, F. Constancias, A. Greppi, F. Orelli
FormSemesterendprüfung
PrüfungsspracheEnglisch
RepetitionEs wird ein Repetitionstermin in den ersten zwei Wochen des unmittelbar nachfolgenden Semesters angeboten.
Zusatzinformation zum PrüfungsmodusCompulsory continuous performance assessment (i.e. ‘obligatorisches Leistungselement’):
A group presentation on a published paper in the field during the semester (20% of the final grade).

Lernmaterialien

 
Aufzeichnung752-5111-00 V Gene Technology in Foods
Es werden nur die öffentlichen Lernmaterialien aufgeführt.

Gruppen

Keine Informationen zu Gruppen vorhanden.

Einschränkungen

Keine zusätzlichen Belegungseinschränkungen vorhanden.

Angeboten in

StudiengangBereichTyp
Agrarwissenschaften MasterSafety and Quality in Agri-Food ChainWInformation
Lebensmittelwissenschaft MasterFood BiotechnologyWInformation
Lebensmittelwissenschaft MasterOptionale FächerWInformation
Lebensmittelwissenschaft MasterOptionale FächerW+Information
Lebensmittelwissenschaft MasterSafety and Quality in Agri-Food ChainWInformation
MAS in Ernährung und GesundheitWahlfächerWInformation