752-1300-00L  Introduction to Toxicology

SemesterFrühjahrssemester 2020
DozierendeR. Eggen, S. J. Sturla
Periodizitätjährlich wiederkehrende Veranstaltung
LehrspracheEnglisch



Lehrveranstaltungen

NummerTitelUmfangDozierende
752-1300-00 VIntroduction to Toxicology2 Std.
Mo10:00-12:00ER SA TZ »
10:15-12:00IFW A 36 »
R. Eggen, S. J. Sturla

Katalogdaten

KurzbeschreibungIntroduction to how chemical properties and biological interactions govern the disposition and influences of toxicants.
LernzielThe objectives are for the student to establish a framework for examining adverse effects resulting from exposures to toxicants by understanding key mechanisms that give rise to toxic responses and disease processes.
InhaltThis course will introduce mechanisms governing the chemical disposition and biological influences of toxicants. The course is geared toward advanced bachelors students in food science, environmental science, and related disciplines, such as chemistry, biology and pharmaceutical sciences. Examples of topics include: dose-response relationships and risk assessment, absorption, transport, and biotransformation of xenobiotic chemicals; Carcinogenesis; DNA damage, repair, and mutation; Immunotoxicity; Neurotoxicity; and modern toxicity testing strategies. These fundamental concepts in Mechanistic Toxicology will be integrated with examples of toxicants relevant to food, drugs and the environment.
LiteraturCasarett & Doull's Toxicology, The Basic Science of Poisons. Seventh Edition. Editor: Curtis D. Klaassen, 2008, McGraw-Hill. (available on-line)
Voraussetzungen / BesonderesBasic knowledge of organic chemistry and biochemistry is required.

Leistungskontrolle

Information zur Leistungskontrolle (gültig bis die Lerneinheit neu gelesen wird)
Leistungskontrolle als Semesterkurs
ECTS Kreditpunkte3 KP
PrüfendeR. Eggen, S. J. Sturla
FormSemesterendprüfung
PrüfungsspracheEnglisch
RepetitionEs wird ein Repetitionstermin in den ersten zwei Wochen des unmittelbar nachfolgenden Semesters angeboten.
Zusatzinformation zum PrüfungsmodusThe exam will be at the computer (2 hours).
Digitale PrüfungDie Prüfung findet auf Geräten statt, die von der ETH Zürich zur Verfügung gestellt werden.

Lernmaterialien

Keine öffentlichen Lernmaterialien verfügbar.
Es werden nur die öffentlichen Lernmaterialien aufgeführt.

Gruppen

Keine Informationen zu Gruppen vorhanden.

Einschränkungen

Keine zusätzlichen Belegungseinschränkungen vorhanden.

Angeboten in

StudiengangBereichTyp
Gesundheitswissenschaften und Technologie BachelorWahlfächerWInformation
Gesundheitswissenschaften und Technologie MasterModul: Ernährung und GesundheitWInformation
Gesundheitswissenschaften und Technologie MasterWahlfächer IIWInformation
Humanmedizin BachelorKompensationsfächerWInformation
Lebensmittelwissenschaften BachelorLebensmittelwissenschaftliche FächerW+Information
MAS in Ernährung und GesundheitWahlfächerWInformation
Pharmazeutische Wissenschaften BachelorKompensationsfächerWInformation
Science, Technology, and Policy MasterGesundheitswissenschaften und -technologieWInformation
Umweltnaturwissenschaften BachelorBiomedizinWInformation
Umweltnaturwissenschaften BachelorUmweltchemie/ÖkotoxikologieWInformation
Umweltnaturwissenschaften BachelorBiomedizinWInformation
Umweltnaturwissenschaften BachelorFür die Systemvertiefung BiogeochemieWInformation
Umweltnaturwissenschaften BachelorUmweltchemie/ÖkotoxikologieWInformation