752-6402-00L  Nutrigenomics

SemesterHerbstsemester 2019
DozierendeG. Vergères
Periodizitätjährlich wiederkehrende Veranstaltung
LehrspracheEnglisch



Lehrveranstaltungen

NummerTitelUmfangDozierende
752-6402-00 VNutrigenomics
Irregular course. Exact dates and time are listed at 'Lehrveranstaltungen/ courses.
2 Std.
Mi15:15-18:00LFW C 1 »
G. Vergères

Katalogdaten

KurzbeschreibungNutrigenomics - toward personalized nutrition?
Breakthroughs in biology recently led nutrition scientists to apply modern tools (genomics, transcriptomics, proteomics, metabolomics, genetics, epigenetics) to the analysis of the interactions of food with humans. The lecture presents these tools and illustrates their application in selected topics relevant to human nutrition and food sciences.
Lernziel- Overall understanding of the transdisciplinary research being conducted under the term nutrigenomics.
- Overall understating of the omics technologies used in nutrigenomics and their applications to human nutrition and food science.
- Ability to critically evaluate the potential and risks associated with the field of nutrigenomics
Inhalt- For the content of the script see section "Skript" below
- The lecture is completed by presentations of the students (in group) of material related to the lecture.
SkriptThe script is composed of circa 400 slides (ca 15 slides/lecture) organized in 8 modules

Module A
From biochemical nutrition research to nutrigenomics

Module B
Nutrigenetics

Module C
Nutri-epigenomics

Module D
Transcriptomics in nutrition research

Module E
Proteomics in nutrition research

Module F
Metabolomics in nutrition research

Module G
Nutritional systems biology

Module H
Personalized nutrition - opportunities and challenges
LiteraturNo extra reading requested. Most slides in the lecture are referenced with web adresses.
Voraussetzungen / BesonderesBasic training in biochemistry, molecular biology, physiology, and human nutrition. Interest in interdisciplinary sciences linking molecular biology to human health. Interest in the application of analytical laboratory methods to the understanding of human biology, in particular nutrition.

Leistungskontrolle

Information zur Leistungskontrolle (gültig bis die Lerneinheit neu gelesen wird)
Leistungskontrolle als Semesterkurs
ECTS Kreditpunkte3 KP
PrüfendeG. Vergères
FormSemesterendprüfung
PrüfungsspracheEnglisch
RepetitionEs wird ein Repetitionstermin in den ersten zwei Wochen des unmittelbar nachfolgenden Semesters angeboten.
Zusatzinformation zum Prüfungsmodus60 min written exam

The students will search, analyze, and present research data complementary to the content of the lecture in order a gain critical insight into the field of the nutrigenomics field. An active participation in these presentations will be acknowledged with a bonus of 0.25 points on the grade of the written exam.

Lernmaterialien

Keine öffentlichen Lernmaterialien verfügbar.
Es werden nur die öffentlichen Lernmaterialien aufgeführt.

Gruppen

Keine Informationen zu Gruppen vorhanden.

Einschränkungen

Keine zusätzlichen Belegungseinschränkungen vorhanden.

Angeboten in

StudiengangBereichTyp
Gesundheitswissenschaften und Technologie MasterModul: Ernährung und GesundheitWInformation
Lebensmittelwissenschaft MasterDisziplinäre FächerW+Information
Lebensmittelwissenschaft MasterDisziplinäre FächerWInformation
Lebensmittelwissenschaft MasterModul Nutrition and HealthWInformation
Lebensmittelwissenschaft MasterOptionale FächerWInformation
MAS in Ernährung und GesundheitDisziplinäre FächerW+Information
Umweltnaturwissenschaften MasterErnährung und GesundheitWInformation