752-6302-00L  Physiology of Eating

SemesterFrühjahrssemester 2019
DozierendeW. Langhans
Periodizitätjährlich wiederkehrende Veranstaltung
LehrspracheEnglisch



Lehrveranstaltungen

NummerTitelUmfangDozierende
752-6302-00 VPhysiology of Eating2 Std.
Do15:15-17:00HG F 3 »
W. Langhans

Katalogdaten

KurzbeschreibungIntroduction to the basic knowledge necessary for an understanding of the physiology and pathology of hunger, satiety, and body weight control, how this knowledge is generated, and how it helps improve nutritional advice for healthy people as well as nutritional guidelines for patients.
LernzielThis course requires basic knowledge in physiology and is designed to build on course HE03 “Selected Topics in Physiology Related to Nutrition.” The course covers psychological and physiological determinants of food selection and amount eaten. The aim is to introduce the students to (a) the basic knowledge necessary for an understanding of the physiology and pathology of hunger, satiety, and body weight control, (b) how new scientific knowledge in this area is generated, (c) how this basic knowledge helps improve nutritional advice for healthy people as well as nutritional guidelines for patients. Major topics are: Basic scientific concepts for the physiological study of eating in animals and humans; the psychopharmacology of reward; endocrine and metabolic controls of eating; the neural control of eating; psychological aspects of eating; eating behavior and energy balance; exercise, eating and body weight; popular diets and their evaluation; epidemiology, clinical features and the treatment of psychiatric eating disorders; epidemiology, clinical features and the treatment of obesity, including related aspects of non-insulin dependent diabetes; mechanisms of cachexia and anorexia during illness; exogenous factors that influence eating, including pharmaceutical drugs, alcohol, coffee, etc.
SkriptHandouts will be provided
LiteraturLiterature will be discussed in class

Leistungskontrolle

Information zur Leistungskontrolle (gültig bis die Lerneinheit neu gelesen wird)
Leistungskontrolle als Semesterkurs
ECTS Kreditpunkte3 KP
PrüfendeW. Langhans
FormSemesterendprüfung
PrüfungsspracheEnglisch
RepetitionEs wird ein Repetitionstermin in den ersten zwei Wochen des unmittelbar nachfolgenden Semesters angeboten.
Zusatzinformation zum PrüfungsmodusIt is a written examination, 60 minutes, no aids allowed.
The exam may be at the computer.
Digitale PrüfungDie Prüfung findet auf Geräten statt, die von der ETH Zürich zur Verfügung gestellt werden.

Lernmaterialien

 
HauptlinkHandouts
Es werden nur die öffentlichen Lernmaterialien aufgeführt.

Gruppen

Keine Informationen zu Gruppen vorhanden.

Einschränkungen

Keine zusätzlichen Belegungseinschränkungen vorhanden.

Angeboten in

StudiengangBereichTyp
Gesundheitswissenschaften und Technologie BachelorWahlfächerWInformation
Gesundheitswissenschaften und Technologie MasterModul: Ernährung und GesundheitWInformation
Lebensmittelwissenschaft MasterDisziplinäre FächerWInformation
Lebensmittelwissenschaft MasterModul Nutrition and HealthWInformation
Lebensmittelwissenschaft MasterOptionale FächerWInformation
Lebensmittelwissenschaft MasterFood Sensory Science and Consumer BehaviourWInformation
MAS in Ernährung und GesundheitDisziplinäre FächerW+Information
Umweltnaturwissenschaften MasterErnährung und GesundheitWInformation