752-3004-00L  Food Process Engineering Laboratory Course

SemesterSpring Semester 2019
LecturersP. Braun
Periodicityyearly recurring course
Language of instructionGerman
CommentNumber of participants limited to 40

Prerequisite: Participation in the course Lebensmittel-Verfahrenstechnik I.



Courses

NumberTitleHoursLecturers
752-3004-00 PLebensmittel-Verfahrenstechnikpraktikum Special students and auditors need a special permission from the lecturers.
Permission from lecturers required for all students.
Das Praktikum findet im Zeitraum vom vom 18.03 bis 12.04.2019 statt.
Das detaillierte Programm sowie Details zur Einführung und zum Ablauf werden vorgängig per E-Mail bekannt gegeben.
Das Praktikum ist mit den Exkursionen abgestimmt (kein Praktikum am 03.04. und 10.04.2019).
5 hrs
Mon15:15-19:00LFO B 25 »
Tue11:15-19:00LFO B 25 »
Wed08:15-15:00LFO B 25 »
Fri11:15-17:00LFO B 25 »
18.03.15:15-17:00HG G 26.1 »
12.04.13:15-17:00LFO C 13 »
P. Braun

Catalogue data

AbstractThe lab course will offer hands on experience in basic process unit operations, and deepen the knowledge from Food Process Engineering I-III, and apply it in practice.
Learning objectiveThe knowledge of the course food process engineering I, II and III can be used in practical work and experiments can be done without assistance.
ContentFocus of the lab course: filtration, agglomeration, drying, heat exchanger, dispersing, pumps, scale-up, refrigeration technique.
Lecture notesDie Skripte und Richtlinien werden online zur Verfügung gestellt und sind vor jedem Praktikum zu lesen und zu verstehen.
Prerequisites / NoticeDie Vorlesung Lebensmittel-Verfahrenstechnik I stellt eine Grundlage dar und muss vorher besucht worden sein. Lebensmittel-Verfahrenstechnik II und z.T. III werden empfohlen sind aber nicht zwingende Voraussetzung. Es sollte technisches und physikalisches Wissen aus anderen Vorlesungen mitgebracht werden.

Performance assessment

Performance assessment information (valid until the course unit is held again)
Performance assessment as a semester course
ECTS credits3 credits
ExaminersP. Braun
Typeungraded semester performance
Language of examinationGerman
RepetitionRepetition only possible after re-enrolling for the course unit.

Learning materials

No public learning materials available.
Only public learning materials are listed.

Groups

No information on groups available.

Restrictions

General : Special students and auditors need a special permission from the lecturers
Permission from lecturers required for all students
Places40 at the most
Waiting listuntil 08.02.2019

Offered in

ProgrammeSectionType
Food Science BachelorFood Science Laboratory PracticeWInformation