752-5106-00L Meat Technology
Semester | Spring Semester 2019 |
Lecturers | M. Kreuzer, W.‑D. Henkel |
Periodicity | yearly recurring course |
Language of instruction | German |
Comment | Number of participants limited to 40 Prerequisite: Participation in "Quality of Products of Animal Origin" (751-7800-00L, course regularly offered during the spring semester). |
Courses
Number | Title | Hours | Lecturers | |
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752-5106-00 G | Fleischtechnologie
Permission from lecturers required for all students.
Der Blockkurs findet am vom 13.06. bis 14.06.2019 am ABZ (Ausbildungszentrum für die Schweizer Fleischwirtschaft) in Spiez statt. Für die Teilnahme ist ein Beitrag von CHF 150.- zu entrichten. Der Kurs wird durchgeführt, wenn sich mindestens 25 Personen einschreiben. Ende März 2019 wird über die Durchführung entschieden. | 20s hrs | M. Kreuzer, W.‑D. Henkel |
Catalogue data
Abstract | The understanding of procedures and quality requirements in meat production and processing is the focus of this course. The basis for that is a modern meat technology at all steps of processing. In the form of a block course carcass dissection and production of various meat products are demonstrated in practice and explained in detail. |
Learning objective | The course in meat technology shall give in a hands-on manner an insight into meat production and processing. It shall provide knowledge of the versatile aspects of meat production and meat processing technology. The language used in this MSc course is German. |
Content | - Kurze theoretische Einführung in Schlachtkörperzerlegung und Fleischtechnologie - Zerlegung von Rinder- und Schweineschlachtkörper sowie Entbeinung (mit eigener Mitwirkung der Studierenden) - Demonstration der Technologie zur Erstellung von Fleischwaren (Koch- und Rohpökelwaren) sowie Würsten (Koch-, Roh- und Brühwürste) - Technologieentwicklung (incl. Haushaltstechnik) Der Blockkurs baut auf dem theoretischen Hintergrund auf, der vorab in der Lehrveranstaltung «Qualität tierischer Produkte» vermittelt wurde. |
Lecture notes | Es werden Handouts verteilt. |
Prerequisites / Notice | A) Der Blockkurs Fleischtechnologie findet in Spiez im Ausbildungszentrum für die Schweizer Fleischwirtschaft (ABZ) statt. B) Die Kreditpunktbedingungen bestehen aus den folgenden beiden Elementen (Prüfungsmodus: unbenotete Semesterleistung): 1 - Teilnahme an beiden Kurstagen (ausser im belegten Krankheitsfall) 2 - Abgabe einer ca. zweiseitigen schriftlichen Arbeit von ausreichender Qualität. Mögliche Themen und Anforderungen an die Inhalte dieser Arbeit werden vom Dozenten des ABZ im Kurs definiert. Die Arbeit kann auch nach dem Abschluss des Blockkurses an den Dozenten des ABZ gesandt werden, spätestens aber 14 Tage danach. C) Die Lehrveranstaltung "Qualität tierischer Produkte" ist Voraussetzung für die Belegung des Blockkurses. |
Performance assessment
Performance assessment information (valid until the course unit is held again) | |
Performance assessment as a semester course | |
ECTS credits | 1 credit |
Examiners | M. Kreuzer, W.-D. Henkel |
Type | ungraded semester performance |
Language of examination | German |
Repetition | Repetition possible without re-enrolling for the course unit. |
Learning materials
No public learning materials available. | |
Only public learning materials are listed. |
Groups
No information on groups available. |
Restrictions
General | : Special students and auditors need a special permission from the lecturers Permission from lecturers required for all students |
Places | 40 at the most |
Waiting list | until 29.03.2019 |