766-6205-00L  Nutrient Analysis in Foods

SemesterHerbstsemester 2018
DozierendeM. B. Zimmermann, H. C. Winkler
Periodizitätjährlich wiederkehrende Veranstaltung
LehrspracheEnglisch
KommentarNumber of participants limited to 15.
Permission from lecturers required for all students.



Lehrveranstaltungen

NummerTitelUmfangDozierende
766-6205-00 UNutrient Analysis in Foods Für Fachstudierende und Hörer/-innen ist eine Spezialbewilligung der Dozierenden notwendig.
Bewilligung der Dozierenden für alle Studierenden notwendig.
Block course from 04.02. to 08.02.2019. The course starts at 8:15 h in the room LFV B42.1, followed by lab work starting from 9:15 h in the laboratory LFV, D floor.
Oral presentations take place on 15.02.2019 in the afternoon.The detailed program will be announced separately.
45s Std.
04.02. - 08.02.08:15-09:00LFV B 42.1 »
15.02.13:15-17:00LFV B 42.1 »
M. B. Zimmermann, H. C. Winkler

Katalogdaten

KurzbeschreibungIn this practical course different meals are prepared and then analysed in the laboratory. The analyses comprise energy, macronutrients, specific micronutrients as well as polyphenols and phytic acid. Based on these results, the nutritional value of each meal is critically evaluated and discussed.
LernzielLearning analytical methods to determine macro- and micronutrient content in foods. Critical evaluation of analytical results, critical comparison with values from food composition tables, and interpretation in relation to nutritional value of meals.
InhaltThe practical course nutrient analysis in foods includes the meal preparation (2 hours in December 2018, date to be defined) and chemical analysis of five meals from 5 different types of diets (students will work in groups; one meal per group). The content of macronutrients, specific micronutrients and secondary plant components are analysed using common analytical methods. The analytical results are compared with calculated data from food composition databases by using the nutrition software EbisPro and critically evaluated. The nutritional values of the meals in relation to specific chronic diseases and iron bioavailability are discussed. The practical course is accompanied by a lecture on the basic principles of analytical chemistry.
SkriptA script and lecture slides are handed out before the start of the course.
Voraussetzungen / BesonderesStudents will work in groups.
Performance is assessed by a short test on course content, oral presentation of results and a short report.
Attendance is compulsory for the lecture, the laboratory work and the oral presentation.

Leistungskontrolle

Information zur Leistungskontrolle (gültig bis die Lerneinheit neu gelesen wird)
Leistungskontrolle als Semesterkurs
ECTS Kreditpunkte3 KP
PrüfendeM. B. Zimmermann, H. C. Winkler
Formbenotete Semesterleistung
PrüfungsspracheEnglisch
RepetitionRepetition nur nach erneuter Belegung der Lerneinheit möglich.
Zusatzinformation zum PrüfungsmodusPerformance will be assessed by means of:
1. 30-min written examination on course content (on 08.02.2019; 08:15)
2. 15-min oral presentation of results in a seminar (on 15.02.2019, afternoon)
3. 5-page written report per group (deadline on 22.02.2019)

Lernmaterialien

Keine öffentlichen Lernmaterialien verfügbar.
Es werden nur die öffentlichen Lernmaterialien aufgeführt.

Gruppen

Keine Informationen zu Gruppen vorhanden.

Einschränkungen

Allgemein : Für Fachstudierende und Hörer/-innen ist eine Spezialbewilligung der Dozierenden notwendig
Bewilligung der Dozierenden für alle Studierenden notwendig
PlätzeMaximal 15
VorrangDie Belegung der Lerneinheit ist bis 01.10.2018 nur durch die primäre Zielgruppe möglich
Primäre ZielgruppeMAS ETH in Nutrition and Health (766000)
WartelisteBis 24.11.2018
BelegungsendeBelegung nur bis 29.11.2018 möglich

Angeboten in

StudiengangBereichTyp
Lebensmittelwissenschaft MasterOptionale FächerWInformation
MAS in Ernährung und GesundheitDisziplinäre FächerW+Information