752-6301-00L  Selected Topics in Physiology Related to Nutrition

SemesterHerbstsemester 2017
DozierendeW. Langhans
Periodizitätjährlich wiederkehrende Veranstaltung
LehrspracheEnglisch



Lehrveranstaltungen

NummerTitelUmfangDozierende
752-6301-00 VSelected Topics in Physiology Related to Nutrition2 Std.
Do10:15-12:00CAB G 51 »
W. Langhans

Katalogdaten

KurzbeschreibungGives the students background knowledge necessary for a basic understanding of the complex relationships between food composition and nutrition on one hand and the functioning, as well as the malfunctioning, of major organ systems on the other hand.
LernzielSome basic knowledge in physiology is recommended for this course, which revisits important physiological topics, emphasizing their relation to nutrition. The aim is to give the students background knowledge necessary for a basic understanding of the complex relationships between food composition and nutrition on one hand and the functioning, as well as the malfunctioning, of major organ systems on the other hand. For students with a background in medicine, pharmacy or biology, the course is useful as a review of previously acquired knowledge. Major topics are basic neuroanatomy and neurophysiology; general endocrinology; the physiology of taste and smell; nutrient digestion and absorption; intermediary metabolism and energy homeostasis; and some aspects of cardiovascular physiology and water balance.
SkriptHandouts for each lecture will be made available every week: Link

Leistungskontrolle

Information zur Leistungskontrolle (gültig bis die Lerneinheit neu gelesen wird)
Leistungskontrolle als Semesterkurs
ECTS Kreditpunkte3 KP
PrüfendeW. Langhans
FormSemesterendprüfung
PrüfungsspracheEnglisch
RepetitionEs wird ein Repetitionstermin in den ersten zwei Wochen des unmittelbar nachfolgenden Semesters angeboten.
Zusatzinformation zum PrüfungsmodusPrüfungsmodus: 20 min. mündliche Prüfung, es werden zwei Fragen gestellt. Die Studierenden können in beliebiger Reihenfolge antworten; danach wird innerhalb der beiden Themata nachgefragt.

Lernmaterialien

 
HauptlinkHandouts of the lecture with additional explanations
DokumenteFolien der Vorlesung mit Erläuterungen
LiteraturIst auf den Folien angegeben
Es werden nur die öffentlichen Lernmaterialien aufgeführt.

Gruppen

Keine Informationen zu Gruppen vorhanden.

Einschränkungen

Keine zusätzlichen Belegungseinschränkungen vorhanden.

Angeboten in

StudiengangBereichTyp
CAS in Nutrition for Disease Prevention and HealthDisziplinäre FächerWInformation
Gesundheitswissenschaften und Technologie BachelorWahlfächerWInformation
Lebensmittelwissenschaft MasterOptionale FächerWInformation
MAS in Ernährung und GesundheitDisziplinäre FächerW+Information