752-6151-00L  Public Health Concepts

SemesterHerbstsemester 2016
DozierendeR. Heusser
Periodizitätjährlich wiederkehrende Veranstaltung
LehrspracheEnglisch



Lehrveranstaltungen

NummerTitelUmfangDozierende
752-6151-00 VPublic Health Concepts2 Std.
Mo13:15-15:00LFW C 1 »
R. Heusser

Katalogdaten

KurzbeschreibungThe module "public health concepts" offers an introduction to key principles of public health. Students get acquainted with the concepts and methods of epidemiology. Students also learn to use epidemiological data for prevention and health promotion purposes. Public health concepts and intervention strategies are presented, using examples from infectious and chronic diseases.
LernzielAt the end of this module students are able:
- to interpret the results of epidemiological studies
- to critically assess scientific literature
- to know the definition, dimensions and determinants of health
- to plan public health interventions and health promotion projects
InhaltConcepts of descriptive and analytical epidemiology, study designs, measures of effect, confounding and bias, screening, surveilllance, definition of health and health promotion, health dimensions and health determinants, prevention strategies, public health interventions, public health action cycle, epidemiology and prevention of infectious and chronic diseases (HIV, Tuberculosis, Obesity, Public health nutrition).
SkriptHandouts are provided to students in the classroom.
Voraussetzungen / BesonderesLanguage of the course is english

Leistungskontrolle

Information zur Leistungskontrolle (gültig bis die Lerneinheit neu gelesen wird)
Leistungskontrolle als Semesterkurs
ECTS Kreditpunkte3 KP
PrüfendeR. Heusser
FormSemesterendprüfung
PrüfungsspracheEnglisch
RepetitionEs wird ein Repetitionstermin in den ersten zwei Wochen des unmittelbar nachfolgenden Semesters angeboten.

Lernmaterialien

Keine öffentlichen Lernmaterialien verfügbar.
Es werden nur die öffentlichen Lernmaterialien aufgeführt.

Gruppen

Keine Informationen zu Gruppen vorhanden.

Einschränkungen

Keine zusätzlichen Belegungseinschränkungen vorhanden.

Angeboten in

StudiengangBereichTyp
Bewegungswissenschaften und Sport MasterWahlfächerWInformation
Bewegungswissenschaften und Sport MasterWahlfächerWInformation
Gesundheitswissenschaften und Technologie MasterWahlfächer IWInformation
Gesundheitswissenschaften und Technologie MasterWahlfächer IIWInformation
Lebensmittelwissenschaft MasterDisziplinäre FächerW+Information
MAS in Ernährung und GesundheitWahlfächerW+Information
Umweltnaturwissenschaften MasterÖffentliche GesundheitWInformation