Jeannine Baumgartner: Catalogue data in Spring Semester 2021

Name Dr. Jeannine Baumgartner
URLhttp://n.ethz.ch/~jbaumgar
DepartmentHealth Sciences and Technology
RelationshipLecturer

NumberTitleECTSHoursLecturers
751-1000-00LInterdisciplinary Project Restricted registration - show details
Only for Master Students in Agricultural Sciences and Food Sciences.

Prerequisite: successful completion of the bachelor programme.
4 credits4UB. Dorn, E. Frossard, C. Hartmann, M. Schuppler, H. Adelmann, J. Anderegg, J. Baumgartner, U. Brändle, M. Erzinger, T. Fleischmann, I. Gangnat, A. K. Gilgen, G. Kaufmann, L. Kronenberg, M. Maurhofer Bringolf, C. E. Pohl, A. Walter, M. Wiggenhauser, S. Wimmer
AbstractDie Studierenden der Agrar- und Lebensmittelwissenschaft erarbeiten in interdisziplinären Teams Lösungen für Fragestellungen, welche ihnen von Projektpartnern entlang der Nahrungsmittelwertschöpfungskette gestellt werden. Die Studierenden präsentieren und diskutieren die Lösungen an der Schlussveranstaltung und verfassen einen Projektbericht.
ObjectiveDie Studierenden
- können für Fragestellungen aus der Schweizer Nahrungsmittelwertschöpfungskette wissenschaftlich fundierte und praxistaugliche Lösungen entwickeln. Sie arbeiten dabei inter- und transdisziplinär;
- können mit Hilfe von Grundlagen des Projektmanagements die Lösungsentwicklung zielgerichtet und effizient abwickeln sowie steuern;
- können die Grundlagen der Gestaltung effektiver Teamarbeit für eine erfolgreiche Lösungsentwicklung in einem Projektteam einsetzen;
- können die entwickelten Lösungen in mündlicher und schriftlicher Form nachvollziehbar, überzeugend und adressatengerecht präsentieren;
- können den Arbeitsprozess und die Projektergebnisse individuell und in Projektteams reflektieren und daraus Konsequenzen für erfolgreiches Handeln in Projektteams ziehen.
ContentDie Studierenden der Agrar- und Lebensmittelwissenschaften bearbeiten Fragestellungen, welche ihnen von Projektpartnern aus der Praxis entlang der Schweizer Nahrungsmittelwertschöpfungskette gestellt werden. Dabei werden sie von einem Coach beider Studienrichtungen angeleitet und unterstützt. Sie lernen zudem selbstorganisiert ein praxisorientiertes Projekt in Zusammenarbeit mit dem Projektpartner und dem Coach abzuwickeln. Die Studierenden wenden ihre erworbenen fachlichen und überfachlichen Kompetenzen in ihrem Projektteam zur Erarbeitung und Entwicklung von Lösungen für die Fragestellungen des Projektpartners an. Die Studierenden präsentieren und diskutieren die Lösungen an der Schlussveranstaltung mit den Projektpartnern und verfassen einen schriftlichen Projektbericht zuhanden des Projektpartners. Die Studierenden reflektieren die geleistete Projektarbeit sowie ihre Team- und Projektmanagementkompetenzen.

Vorlesungszeit, Selbststudium, externe Projekttage
Die Lehrveranstaltung findet am Donnerstag während dem Semester von 12.30 - 16.00 statt. Am 11.03.21 findet die Projektbesprechung mit dem/den Projektpartner/n statt, dieser Anlass dauert vom 12.00 - 18.00. Während der Semesterzeit arbeiten die Studierenden zudem ausserhalb der Vorlesungszeit im Selbststudium an den Projekten. Die Projekttage werden vom Montag, 21.06.21 bis Donnerstag, 24.06.21 an der ETH Zürich und am Landwirtschaftlichen Zentrum St. Gallen in Salez statt.
Prerequisites / NoticeUnterrichtssprache: Deutsch
752-6002-00LAdvanced Topics in Nutritional Science3 credits2VJ. Rigutto, J. Baumgartner, J. M. Sych, F. von Meyenn
AbstractThe course gives an introduction to selected topics relevant to human nutrition science.
Topics covered include dietary recommendations and nutrient requirements for adults, under- and overnutrition, special dietary patterns including throughout the life stages, the microbiome, fatty acids in nutrition, and nutri-(epi)genomics.
ObjectiveThe course gives a brief introduction into different specialities within human nutrition. The learning objectives of this course are to improve student understanding of:

1) dietary recommendations and nutrient requirements at different stages of the life cycle, including pregnancy and lactation, childhood and adolescence, adults and elderly, and for sports persons;
2) the influence of undernutrition and overnutrition, as well as specific dietary patterns (e.g. vegetarianism, veganism, fasting, weight loss diets) on health;
3) the metabolism of specific nutrients (e.g. vitamins, minerals and fatty acids) and their effect on health;
4) nutri-(epi)genomics and the interactions between genes and the environment with respect to nutrition and health;
5) the microbiome and its modulation by nutritional factors.
Lecture notesThe teaching slides used in the lectures will be made available each week on Moodle.
LiteratureAny reading recommendations will be given per lecture.
Prerequisites / NoticeNone.
This course builds upon the knowledge gained in the module Introduction to Nutritional Science, given in the Autumn Semester (752-6001-00 L), however, prior attendance of Introduction to Nutritional Science is not a prerequisite for this module.
752-6102-00LThe Role of Food and Nutrition for Disease Prevention3 credits2VJ. Baumgartner, M. Andersson
AbstractIn this course, different lecturers (responsible and invited) with background in nutrition and/or medicine will teach students about the role of food and nutrition in the etiology and progression of chronic diseases.
ObjectiveIn this course, students will develop an understanding for the role of food and nutrition in the:

- maintenance of health,

- prevention of chronic disease,

- progression of chronic diseases...

...at different life-stages.
Lecture notesPresentations of the lecturers and relevant literature will be available on Moodle.
LiteratureObligatory course literature will be provided by the individual lecturers.
Prerequisites / NoticeNo compulsory prerequisites, but prior completion of Introduction to Nutritional Science (752-6001-00L) and Advanced Topics in Nutritional Science (752-6002-00L) is strongly adviced.
752-6202-00LNutrition Case Studies3 credits2GJ. Baumgartner
AbstractIn groups, students address real-world case studies focusing on the links between nutrition and health. Each case is being introduced by the lecturer and presented to the class by the respective group, followed by a class discussion facilitated by the group and the lecturer.
ObjectiveThe aim of the course is to improve the students’:

- Understanding of the relationships between nutrition/diets and several major diseases/health outcomes.

- Ability to integrate knowledge on diet/nutrition, health/disease and methodologies in nutrition sciences.

- Ability to make evidence-based decisions/recommendations by gathering and analyzing scientific information.

- Communication and problem solving skills, as well as critical thinking ability.
Lecture notesPresentation slides, case studies, and relevant literature will be shared.
LiteratureRelevant scientific literature will be provided.
Prerequisites / NoticeStudents are expected to attend and actively participate in the course, which includes the presentation of a case study (in groups), critical reading of the pertinent literature, and participation in class discussions.