Achim Walter: Catalogue data in Autumn Semester 2017

Name Prof. Dr. Achim Walter
FieldCrop Science
Address
Professur für Kulturpflanzenwiss.
ETH Zürich, LFW C 54.1
Universitätstrasse 2
8092 Zürich
SWITZERLAND
Telephone+41 44 632 32 72
E-mailachim.walter@usys.ethz.ch
URLhttps://kp.ethz.ch/people/person-detail.MTc0NzU0.TGlzdC8xODg0LDExMzQ4NjQxMzg=.html
DepartmentEnvironmental Systems Science
RelationshipFull Professor

NumberTitleECTSHoursLecturers
751-0206-00LApplied Laboratory Techniques in Agricultural Sciences
The maximum number of participants is limited to 32. Please note, places are given on a first-come, first-served basis. Some parts of the course will be taught in English.

This course will only be offered this semester for Master students (Reglement 2016).
4 creditsB. Studer, N. Buchmann, M. Kreuzer, B. McDonald, S. Neuenschwander, S. E. Ulbrich, A. Walter
AbstractDie Lehrveranstaltung ist zweiteilig aus einem Laborpraktikum und einem angewandten Methodentraining aufgebaut. Im Laborpraktikum werden an 6 Kurstagen die wichtigsten Techniken der Molekularbiologie gelehrt. Das folgende Methodentraining findet an 5 Kurstagen im Bock in einer der beteiligten Forschungsgruppen statt, um die wichtigsten Methoden aus dem jeweiligen Fachgebiet praxisnah anzuwenden.
Objective- Aneignung von guter Laborpraxis (Sicherheit, Effizienz, Qualität und Dokumentation)

- Erlernen der wichtigsten Labor- und Feldmethoden in Agrarwissenschaften sowie deren korrekte und sichere Anwendung

- Vertieftes Verständnis von molekularen, physiologischen und biochemischen Prozessen in aktuellen agrarwissenschaftlichen Themenbereichen

- Aneignung von Kompetenzen für zukünftige Bachelor-, Master-, und Doktorarbeiten

- Kritische Beurteilung der angewandten Methoden für verantwortungsvolle Forschung
ContentMolekularbiologisches Laborpraktikum: DNA Extraktion, DNA Quantifizierung, PCR, Molekulare Marker, Gelelektrophorese, DNA Sequenzierung, Bioinformatik, qPCR

Angewandtes Methodentraining: Inhalte definiert durch die jeweiligen Arbeitsgruppen
Lecture notesLaborjournal
LiteratureWird einsprechend den Kursinhalten abgegeben.
Prerequisites / NoticeDiese neue Lehrveranstaltung ist auf max 32 Teilnehmende im Herbstsemester 2017 limitiert.
751-3700-00LPlant Ecophysiology Information
From autumn semester 2017 onward, this course will be offered in autumn.
2 credits2VN. Buchmann, A. Gessler, M. Gharun, A. Walter
AbstractThe general theme of this course is the effect of environmental factors (such as light, temperature, relative humidity, CO2 concentrations, etc.) on plant physiology: water uptake and transport, transpiration, CO2 gas exchange of plants (photosynthesis, respiration), growth and C allocation, yield and production, stress physiology. Lab and field measurements are is included.
ObjectiveThe students will understand the impact of environmental factors on plant physiology and will learn the theoretical basis and terminology of plant ecophysiology that is necessary to analyze yield potentials in agriculture. The students will learn about classical and latest studies in plant ecophysiology and will have hands-on experiences with equipment used in plant ecophysiology.
ContentDas Ziel vieler landwirtschaftlicher Managemententscheidungen, d. h., das Erhöhen der Produktivität und des Ertrages, basiert häufig auf Reaktionen der Pflanzen auf Umweltfaktoren, z. B. Nährstoff- und Wasserangebot, Licht, etc. Daher werden in diesem Kurs der Einfluss von Umweltfaktoren auf die pflanzliche Physiologie behandelt, z. B. auf den Gaswechsel von Pflanzen (Photosynthese, Atmung, Transpiration), auf die Nährstoff- und Wasseraufnahme und den -Transport in Pflanzen, auf das Wachstum, den Ertrag und die C-Allokation, auf die Produktion und Qualität der produzierten Biomasse. Anhand der wichtigsten Pflanzenarten in Schweizer Graslandökosystemen werden diese theoretischen Kenntnisse vertieft und Aspekte der Bewirtschaftung (Schnitt, Düngung, etc.) angesprochen.
Lecture notesHandouts stehen online.
LiteratureLarcher 1994, Lambers et al. 2008, Schulze et al. 2002
Prerequisites / NoticeDieser Kurs basiert auf Grundlagen der Pflanzenbestimmung und der Pflanzenphysiologie. Er ist Basis für die Veranstaltungen „Futterbau“ und „Graslandsysteme“.
751-4101-00LCrops2 credits2GA. Walter, F. Liebisch, A. Lüscher, W. Richner
AbstractPresentation of the central crops of our regions (cereals, oil and fibre plants, legumes, root and tuber plants) with respect to their biology, site requirements, reaction to environmental conditions and farming practice. A few crops of other regions will be discussed for these aspects as well.
ObjectiveDuring this course, students acquire essential knowledge on agriculturally relevant aspects of crop biology. Via lectures and 'hands-on' teaching elements, differences between species as well as common aspects of different species will be experienced. Thereby, the foundation will be laid for a more intense examination of alternative crops, cropping systems and of procedures to characterize geno- and phenotype.
Prerequisites / NoticeDiese Vorlesung wird aufgrund Reglementswechsel im HS 2017 letztmals angeboten; die zentralen Inhalte der Veranstaltung werden seit FS 2017 im 2. Semester in der Veranstaltung 'Kulturpflanzen im World Food System' thematisiert. Die Veranstaltung wird in diesem Semester einmalig durch einige Stunden aus der Veranstaltung 'Futterbau' (751-4001-00) ergänzt. Die Vorlesung 'Futterbau' wird ebenfalls aufgrund Reglementswechsel bereits im HS 2017 nicht mehr angeboten.
751-4104-00LAlternative Crops2 credits2VA. Walter, B. Büter, E. A. Pérez Torres
AbstractFew crops dominate the crop rotations worldwide. Following the goal of an increased agricultural biodiversity, species such as buckwheat but also medicinal plants might become more important in future. The biology, physiology, stress tolerance and central aspects of the value-added chain of the above-mentioned and of other alternative crops will be depicted.
ObjectiveDuring this course, students learn to assess the potential of different minor or alternative crops compared to the dominant major crops based on their biological and agronomical features. Each student will assess and present a specific alternative crop of his or her choice based on information from scientific articles and Wikipedia. Wikipedia-entries will be generated.