Ruth Messikommer: Catalogue data in Spring Semester 2015

Name Dr. Ruth Messikommer
E-mailrmessiko@retired.ethz.ch
DepartmentEnvironmental Systems Science
RelationshipLecturer

NumberTitleECTSHoursLecturers
751-6802-00LPoultry Science2 credits1GR. Messikommer, R. Zweifel
AbstractThe overall goal of the course is to provide the essential scientific knowledge of the genetic, physiological and special nutritional aspects of poultry's metabolism, animal health and diseases, and of the implications for environment, product quality, housing and animal welfare, and breeding programs.
Learning objectiveStudents will
- understand the complex interactions of nutrition, quality traits of products, breeding and reproduction, health management, diseases and husbandry as well as various production systems including environmental aspects and sustainable resource use.
- be trained to carry out interdisciplinary and disciplinary research at the highest level.
- be able to critically analyze published research data.
- be able to present precise scientific reports in oral and written form.
ContentAfter an introduction, the nutrition and health/diseases (2x2h each) are discussed.
In addition to the lectures held at the ETH, there are two days external courses at the Aviforum in Zollikofen (held by Aviforum and BVET). In this two days, relevant topics important for poultry science/production are discussed:

Aviforum:
- Introduction, development and impact of the poultry production (egg & meat, national & international), organization and division of work, importance of the wholesale merchants;
- Poultry: production systems, Good Manufacturing Practice
- Egg production: sorting, handling and storage, product quality, foodstuff legislation, production scheduling and economics.
- Genetics: breeds, gene reservoirs, hybrid breeding, organizations and hybrids
- Hygiene: concept and needs, assessment
- Actual experiments (hens and broiler): practical training (exterior and performance test, assessment of husbandry).

BVET:
- Origin of the chicken and its original habitat, wood hen -> requirements for livestock husbandry, anatomy and normal behavior, development of alternatives
- Animal welfare aspects of poultry production.
Lecture notesHandouts/scripts are being individually distributed by the lecturers.
LiteratureSpecific literature is being indicated individually by the lecturers.
751-7800-00LQuality of Products of Animal Origin Information 2 credits2GM. Kreuzer, J. Berard, R. Messikommer
AbstractRelevant quality traits of meat, milk and eggs a well as the influencing factors and the evaluation methods are taught in the form of lectures and laboratory training. Effects throughout the whole chain from production on farm via processing to the products ready for sale are covered with special emphasis on economically relevant issues.
Learning objective
Content- Kapitel 1. Einführung (Qualitätsbegriff, Literatur) - Modul A: Einführung
- Kapitel 2. Produkte der Schlachtung (Schlachtkörper, Häute und Haare einschl. Wolle: Gewinnung, Qualitätsermittlung, Hygiene, Qualitätsbeeinflussung - Modul B: Schlachtkörpergewinnung, Modul C: Schlachtkörperqualität, Modul D: Leder und Wolle
- Kapitel 3. Diätetische Qualität tierischer Lebensmittel (Fleisch und Fettgewebe, Milch, Ei: Nähr- und Wirkstoffe, unerwünschte Stoffe, Schadstoffe, Keimbelastung, Qualitätsbeeinflussung) - Modul E: Diätetische Qualität
- Kapitel 4. Beschaffenheit tierischer Lebensmittel (Fleisch und Fettgewebe, Milch, Ei: Übersicht über Kriterien der Beschaffenheit, Sensorische Qualität, Fette und ihre Eigenschaften, Proteine und ihre Eigenschaften, produktespezifische Beschaffenheitskriterien und ihre Beeinflussung, Prozesse der Weiterverarbeitung der Rohwaren) - Modul F: Sensorische Qualität, Modul G: Fettbedingte Qualitätseigenschaften, Modul H: Proteinbedingte Qualitätseigenschaften, Modul I: Safthaltevermögen von Fleisch, Modul K: Zartheit von Fleisch, Modul L: Verarbeitung von Fleisch, Modul M: Milch und Verarbeitung von Milch, Modul N: Ei und Verarbeitung von Eiern
- Kapitel 5. Produktpalette aus der Weiterverarbeitung (Fleisch und Fettgewebe, Milch, Ei: Fleischwaren, Fleischerzeugnisse, Milchprodukte, Eiprodukte) - Modul L: Verarbeitung von Fleisch, Modul M: Milch und Verarbeitung von Milch, Modul N: Ei und Verarbeitung von Eiern
- Kapitel 6. Vermarktung qualitativ hochwertiger Produkte (Fleisch und Fettgewebe, Milch, Ei: Qualitätsbezahlungssysteme, Labelproduktion, ISO-Zertifizierung) - Modul O: Vermarktung
Lecture notesScript is available in German language and can be downloaded via Moodle in "Kurs Nutztierwissenschaften". The access code will be communicated by e-mail.
LiteratureEine ausführliche Literaturliste ist im Skript enthalten.
Prerequisites / NoticeMit Übungen im Labor. Fach mit benoteter Semesterleistung durch eine schriftliche Prüfung nach Ende der Lehrveranstaltung (Hinweis: keine Open Books-Prüfung).