Christian Erik Pohl: Catalogue data in Spring Semester 2021

Name Prof. Dr. Christian Erik Pohl
Address
Dep. Umweltsystemwissenschaften
ETH Zürich, CHN K 78
Universitätstrasse 16
8092 Zürich
SWITZERLAND
Telephone+41 44 632 63 10
E-mailchristian.pohl@usys.ethz.ch
DepartmentEnvironmental Systems Science
RelationshipAdjunct Professor

NumberTitleECTSHoursLecturers
701-0008-00LTackling Environmental Problems II Restricted registration - show details 5 credits4GC. E. Pohl, R. Frischknecht, M. Mader, B. B. Pearce
AbstractEach year in the case study we analyse a different topic from the field of sustainable development and develop solutions to it.
ObjectiveStudents are able:
- to carry out research on a given topic and present the results in a structured report which (a) shows the state of knowledge and (b) the need for knowledge and action.
- to integrate knowledge of diverse perspectives in a qualitative systems model, to identify problems and to suggest possible solutions from a specific stakeholder's perspective.
- to name the different roles within a group, explain the role(s) they are suited for, self-organise in groups, identify problems of collaboration and constructively address the problems.
ContentIn the first semester the students compile what is known about the case topic, its principles and challenges. Each group of students makes an inquiry to a given part of the overall problem. The inquiry includes a thematic as well as stakeholder analysis. The results are written in a report and presented at an internal conference.

During synthesis week, which takes place during semester break, the results of the different part inquiries are integrated in a qualitative system model. The students identify specific problems and develop solutions.

In the second semester, students work independently and in exchange with stakeholders on previously identified problems. They develop a sustainability project with concrete measures that they could implement voluntarily in the third semester. The course concludes with the presentation of the student projects on the "Market of Measures".

Most of the time students work independently in groups. Tutors support the students in key steps. Introductions are given for:
- The overall topic of the case study (by external experts),
- Inquiry, scientific writing and managing references (by experts of ETH library),
- Role behaviour and collaboration in groups,
- Preparing reports, posters and presentations,
- Qualitative system modelling (SystemQ),
- Developing solutions (design thinking, Checklands' soft systems methodology, sustainability assessment).
Lecture notesTutors will compile the case study dossier on the basis of the student reports.
LiteratureMethodological documentation will be made available on Moodle during the case study together with the relevant background literature.
751-1000-00LInterdisciplinary Project Restricted registration - show details
Only for Master Students in Agricultural Sciences and Food Sciences.

Prerequisite: successful completion of the bachelor programme.
4 credits4UB. Dorn, E. Frossard, C. Hartmann, M. Schuppler, H. Adelmann, J. Anderegg, J. Baumgartner, U. Brändle, M. Erzinger, T. Fleischmann, I. Gangnat, A. K. Gilgen, G. Kaufmann, L. Kronenberg, M. Maurhofer Bringolf, C. E. Pohl, A. Walter, M. Wiggenhauser, S. Wimmer
AbstractDie Studierenden der Agrar- und Lebensmittelwissenschaft erarbeiten in interdisziplinären Teams Lösungen für Fragestellungen, welche ihnen von Projektpartnern entlang der Nahrungsmittelwertschöpfungskette gestellt werden. Die Studierenden präsentieren und diskutieren die Lösungen an der Schlussveranstaltung und verfassen einen Projektbericht.
ObjectiveDie Studierenden
- können für Fragestellungen aus der Schweizer Nahrungsmittelwertschöpfungskette wissenschaftlich fundierte und praxistaugliche Lösungen entwickeln. Sie arbeiten dabei inter- und transdisziplinär;
- können mit Hilfe von Grundlagen des Projektmanagements die Lösungsentwicklung zielgerichtet und effizient abwickeln sowie steuern;
- können die Grundlagen der Gestaltung effektiver Teamarbeit für eine erfolgreiche Lösungsentwicklung in einem Projektteam einsetzen;
- können die entwickelten Lösungen in mündlicher und schriftlicher Form nachvollziehbar, überzeugend und adressatengerecht präsentieren;
- können den Arbeitsprozess und die Projektergebnisse individuell und in Projektteams reflektieren und daraus Konsequenzen für erfolgreiches Handeln in Projektteams ziehen.
ContentDie Studierenden der Agrar- und Lebensmittelwissenschaften bearbeiten Fragestellungen, welche ihnen von Projektpartnern aus der Praxis entlang der Schweizer Nahrungsmittelwertschöpfungskette gestellt werden. Dabei werden sie von einem Coach beider Studienrichtungen angeleitet und unterstützt. Sie lernen zudem selbstorganisiert ein praxisorientiertes Projekt in Zusammenarbeit mit dem Projektpartner und dem Coach abzuwickeln. Die Studierenden wenden ihre erworbenen fachlichen und überfachlichen Kompetenzen in ihrem Projektteam zur Erarbeitung und Entwicklung von Lösungen für die Fragestellungen des Projektpartners an. Die Studierenden präsentieren und diskutieren die Lösungen an der Schlussveranstaltung mit den Projektpartnern und verfassen einen schriftlichen Projektbericht zuhanden des Projektpartners. Die Studierenden reflektieren die geleistete Projektarbeit sowie ihre Team- und Projektmanagementkompetenzen.

Vorlesungszeit, Selbststudium, externe Projekttage
Die Lehrveranstaltung findet am Donnerstag während dem Semester von 12.30 - 16.00 statt. Am 11.03.21 findet die Projektbesprechung mit dem/den Projektpartner/n statt, dieser Anlass dauert vom 12.00 - 18.00. Während der Semesterzeit arbeiten die Studierenden zudem ausserhalb der Vorlesungszeit im Selbststudium an den Projekten. Die Projekttage werden vom Montag, 21.06.21 bis Donnerstag, 24.06.21 an der ETH Zürich und am Landwirtschaftlichen Zentrum St. Gallen in Salez statt.
Prerequisites / NoticeUnterrichtssprache: Deutsch