Number | Title | ECTS | Hours | Lecturers |
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751-7101-00L | Applied Animal Nutrition | 2 credits | 2G | S. Müller,
G. Bee,
M. A. Boessinger,
F. Leiber,
F. Sutter |
Abstract | The basics of planning of feeding and formulation of diets incl. the implications on nutrient cycles and balances are teached. In the part dealing with ruminants, forage-based diets and the application of feed formulation programs are central and exercised on-farm. With pigs and poultry, the basics of energy and nutrient requirements are deepened through practical examples. |
Objective | The students are able, based on the knowledge they obtain in this course, to deal with problems in the nutrition of ruminants, pigs and poultry on farm. |
Content | - Programmteil Wiederkäuer: Einführung in die Winterfütterungsplanung für Milchkühe, Betriebsbesuch (Erfassung aller notwendigen Daten inkl. Futterprobenentnahme für eine konkrete Planung auf einem Praxisbetrieb), Besonderheiten der Milchviehfütterung (Laktationsverlauf, Jahreszeit, etc.); Einführung in den LBL-Fütterungsplan, Möglichkeiten der Futterbeurteilung und - bewertung mit praktischer Beurteilung der gesammelten Proben, Berechnungen und Besprechung Fütterungsplan, Aufstellung der Mineralstoffbilanz, Vorführung von PC-Software zur Fütterungsplanung Vorstellen und diskutieren des Fütterungsplanes auf dem Praxisbetrieb durch die Gruppe.
- Programmteil Nicht-Wiederkäuer: Der Energie- und spezifische Nährstoffbedarf beim Schwein und Geflügel; Besonderheiten der Fütterung in den verschiedenen Produktionsphasen; Fütterungsempfehlungen und – hinweise. Rationengestaltung und Rezeptoptimierung für Mischfuttermittel anhand verschiedener Beispiele; Einsatzgrenzen von Futtermittel; technologische Futterbearbeitung. |
Lecture notes | Handouts in German language will be provided by each lecturer when starting his part of the lecture. |
Literature | Die Dozierenden geben in der Lehrveranstaltung die relevante Literatur bekannt. |
Prerequisites / Notice | Blockkurs in Halbtagesform; eingeschlossen sind Betriebsbesuche. Fach mit benoteter Semesterleistung. |
751-7103-00L | Animal Feed and Feeding of Ruminant | 2 credits | 2V | M. A. Boessinger |
Abstract | The knowledge of the nutrition of ruminants and of the feeds used is deepened. Particular emphasis is put on the vairety of home-grown feeds, their production and conservation and their application in the nutrition of dairy cows, cattle and small ruminants. Finally, information on specific problems of animal nutrition is communicated. |
Objective | Purchase of basic skills in agricultural livestock nutrition. |
Content | Summer and winter feeding of dairy cows - formulation of rations - fattening - rearing feeding - vitamin & mineral supplementation - feeding of calfs, sheep, goats - farm produced feed - green forage - roughage - dried roughage - silage - silage systems - root crops. |
Lecture notes | Script is available in German language and will be provided by each lecturer when starting his part the lecture. |
Literature | Eine Literaturliste ist im Skript enthalten. |
Prerequisites / Notice | Fach mit benoteter Semesterendprüfung |